Ив. Бояджиев: Случаят с автобуса е тероризъм

Няма значение дали става дума за нарушени интереси на конкуренти – всичко е тероризъм, казва Иван Бояджиев – специалист по антитероризъм, коментира пред „Хоризонт“ случая с българския автобус в Унгария.
Той разкритикува реакцията на българските власти на станалото: „Дали ще излезе версията, че това е конкурентна фирмена дейност – всичко ще е тероризъм. В България тази дума малко трудно се смила от някои кръгове, но това си е чист тероризъм. Друго ми направи впечатление – че тази история с автобуса и със самоделното взривно устройство е станало още в събота. От събота до сутринта никой в България не знае какво става с това устройство там и с целия този случай. Какво е това сътрудничество по линия на Европейския съюз, не ми е ясно? Как може толкова време – консули имаме там, има и други служби, има цяло външно министерство, съвместни служби по линия на НАТО и да не се знае от една братска европейска страна, да не знаем какво става там две денонощия. Ако имаше още автобуси и са заредени и дойдат в България и ги пропуснат? Преди години, може би две или три години, беше издадена една наредба, че шофьорите на автобуси преди да разрешат на пътника да си сложи в багажника багажа, трябва да го проверят по някакъв начин. Най-малкото да го отвори, сака, големия. Това беше известно време на разположение на всички пътници и шофьори на автобуси, които пътуваха не само в чужбина, а и в България и полека-лека, както всяко нещо у нас, се замаза, размаза и изчезна“.
„По информация на посолството на Република България в Будапеща, на 16 май следобед на територията на Унгария в автобус с българска регистрация е намерено запалимо вещество. Автобусът е на румънска фирма, която е превозвала пътници от Прага до Варна. Близо до Будапеща автобусът спира на място за почивка и шофьорите уведомяват полицията за съмнителна миризма и изоставен багаж в багажното отделение. На място се отзовава унгарското звено за борба с тероризма, което е иззело куфара. В момента тече разследване, като информация по случая ще бъде обменяна само по линия на Европол.
Посолството на Република България в Будапеща не е било уведомено от унгарската полиция в събота за случая. Нито един от българските граждани, които са пътували в автобуса, нито шофьорите са потърсили от посолството консулска защита и съдействие“, гласи съобщението на Министерството на външните работи, изпратено до медиите в ранния следобед на 18 май.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.