Зоолози с нови разкрития за паметта на кучетата

Австрийски зоолози опровергаха твърдението, че кучетата губят способностите си да учат с годините. Те действително запомнят по-лошо нови неща, но логическото им мислене става по-точно, съобщи РИА „Новости“.
Лиза Уолис и колегите й от виенския университет по ветеринарна медицина са работили с почти 100 бордър колита – порода, известна с интелигентността и привързаността си към стопаните. Те са ги включили в серия игри, за да оценят паметта и способността им да учат и мислят логически.
Всички игри се провеждали на специални компютри със сензорни екрани, които животните натискали с носа. На екрана излизали двойки картинки. Кучетата трябвало да ги запомнят, а след това да ги възпроизвеждат или да избират непознатото изображение.
„Старите кучета губеха повече време от младите, за да решат всички задачи правилно. Освен това показахме, че мисленето на възрастните животни, както и на хората, не е толкова гъвкаво, като на младите. На тях им е трудно да се избавят от стари привички“ – разказа Лиза Уолис.
Възрастните животни обаче все пак запомняли правилно, като явно били по-мъдри, защото помнели по-добре какво вече са видели и умеели да различават известните от непознатите изображения. Като цяло те демонстрирали по-високо ниво на логическо мислене.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.