За 14 години са закрити 764 училища, откритите са едва 12

Общо 764 държавни и общински училища са закрити в България през последните 14 години. Новооткритите за същия период са едва 12, става ясно от отговор на парламентарен въпрос на Меглена Кунева към бившия депутат от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

Като основна причина за закриването на огромния брой учебни заведения бившият просветен министър посочва демографската криза в страната.

Прави впечатление, че Кунева не дава информация за броя на новооткритите частни училища през този период, въпреки че народният представител пита за него в същия парламентарен въпрос.

„Недопустимо е да се неглижира такава съществена част от въпроса, още повече че засяга частната инициатива и множеството новооткрити училища именно по този начин, които вероятно са в пъти повече от 12-те държавни и общински“, коментира пред „Труд“ Петър Славов.

Що се отнася до предприетите мерки спрямо високия брой закрити училища, от МОН посочват, че се финансират защитените училища в планински, полупланински и гранични райони както и средищни училища, в които на децата се осигурява безплатен транспорт и целодневно обучение.

Като защитени училища се определят тези, които, ако бъдат закрити, минимум 10 ученици ще трябва да пътуват над 20 км до най-близкото съседно училище, както и тези учебни заведения, които ако бъдат закрити, техните ученици няма да могат да се обучават в най-близкото съседно средищно училище заради невъзможност за изпълнение на здравно-хигиенните изисквания.

С решение на Министерския съвет от 2016 г. като защитени училища са утвърдени 142, а средищните са 765, като те се намират в 626 населени места.

Общият брой на учениците в средищните училища през настоящата учебна година е 189 191, като 42 053 от тях са ежедневно пътуващи.

Според последните данни на Министерството на образованието в момента у нас функционират общо 2444 училища. Справка в регистъра на ведомството показва, че частните начални, основни и средни училища са 87, като само в София броят им е над 50.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.