За 11 година България се включва в Европейската „Нощ на музеите“

Единадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите“ тази година ще се проведе на 16 май (събота). Десетки музеи и галерии в страната ще се включат с множество изложби, концерти и различни арт прояви.
Европейската „Нощ на музеите“ е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.
И през тази година партньор на събитието е Френският институт в София.
В предстоящата Европейска „Нощ на музеите“ на 16 май 2015 г., когато по традиция вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с най-различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.
По своя формат Европейската „Нощ на музеите“ е широко отворена програма, при това – към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи и галерии в Европейската „Нощ на музеите“ на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.