За честта на пагона: Новоизбраният кмет на Мъдрево поиска нови, честни избори

Касиране на вота в кубратското село Мъдрево и нови, честни избори поиска от съда новоизбраният кмет Салим Мустафа. Това се случи днес по време на съдебно заседание в Административния съд и е абсолютен прецедент в съдебната практика – новоизбраният кмет Салим Мустафа настоя за нова дата на избори в селото заедно с двамата си адвокати. За същото се обяви и прокурорът по делото Тихомир Тодоров, заради изключително груби нарушения на правилата в Изборния кодекс.
vot 001Единствено адвокатът на ищеца – Стоян Димитров, пледира Общинската избирателна комисия да отмени решението си и да постанови ново, с което да обяви за избран Ибрям Ялама. Неговите аргументи бяха свързани основно с това, че при повторното преброяване на бюлетините се оказа, че действителните гласове, подадени за Ялама, са не 316, както е обявила с решението си ОИК, а 338. За новоизбрания кмет Салим Мустафа бяха преброени 319 гласа, колкото са и вписаните в протокола на ОИК.
Според защитниците на Салим Мустафа обаче са допуснати многобройни нарушения, които са повлияли на изборния резултат. Те посочиха като примери резултата от графологическата експертиза, според която четири от подписите в заявленията за гласуване по настоящ адрес са неистински. Изтъкнато бе също, че 30-40 души са гласували в началото на изборния ден без да е осигурена тайната на вота, тъй като бюлетините не били прегънати и се отваряли при пускането им в урната. Освен това бе заявено, че 11 придружители са гласували вместо самите гласоподаватели, а 7 души с адресна регистрация в Кубрат са дописани неправомерно в избирателните списъци. Адвокатът на Ялама пък счита, че нарушенията не са повлияли на крайния резултат и затова победителят в изборите е неговият подзащитен. Самият Ялама не се яви в съдебната зала, според Салим Мустафа той отдавна се е отказал от оспорването на резултата и няма да се кандидатира при евентуален нов вот.
Салим Мустафа заяви, че иска честни избори, а не служебна победа. Това бе определено от защитника на Ялама за политическо лицемерие, защото по думите му Мустафа си е осигурил изборната победа чрез баща си, който е бил председател на една от секционните комисии.
Административният съд ще се произнесе с решение по казуса в законовия срок.
Припомняме, че от общо десетте дела за касиране на вота в Разградска област, досега само едно е завършило с отмяна на изборните резултати – в село Каменар.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.