За пръв път присадиха череп и скалп

Мъж, чиято горна част на главата е била тежко увредена от злокачествено заболяване, е получил, по думите на лекарите в Тексас, първия трансплант на череп и скалп, пише „The Guardian“. Черепнолицевата тъкан е била присадена на Джеймс Бойсън, 55-годишен разработчик на софтуер от Остин, едновременно с бъбреци и панкреас, като операцията е продължила почти един ден. “За този пациент това означава нов живот”, казва Джеси Силбър, единият от хирурзите, които са ръководили екипа, извършил сложната операция. “Той е имал множество тумори в скалпа, които са били оперирани и облъчвани, оставяйки го с голяма рана, достигаща до мозъка”.
Бойсън вече е имал трансплантирани бъбреци и панкреас, които са отказали да функционират. Хирурзите са извършили всички трансплантации едновременно, използвайки един и същи донор, тъй като това дава най-голям шанс да се предотврати отхвърляне на органите и тъканта. Пациентът е изписан от болницата тази седмица и ще прекара следващите няколко седмици в център за хора, възстановяващи се след трансплантации.
Координирането и планирането на операцията е отнело над две години, като са участвали повече от 50 медицински работници, сред които специалисти по микро-, невро- и реконструираща хирургия.
/klassa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.