За Празника в Разград гостува изложба „България в блясък”

Регионален исторически музей – Разград и Движение за национално възраждане „Оборище” ви канят на 28 януари 2016 г. (четвъртък) от 16,30 часа в Конферентната зала на Общинския културен център – Разград, на изложбата „България в блясък“
„Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство“
Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков – доктор по социология, фотограф. Изложбата представя част от историята на България, все още непозната за много хора.
За 43 месеца фотосите гостуваха на 43 места в Европа, Азия и България. Бяха в Европейския парламент в Брюксел, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в Берлин, Хоф и Елванген в Германия, в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София, в Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Силистра, Русе, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Трявна, Самоков, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Видин. С благословията на Негово Светейшество – Вечна Му памет – Българския Патриарх Максим, бяха изложени в галерията на Министерството на външните работи и на Моста на влюбените над булевард „България” в София. С Божията помощ, за Свето Рождество Христово открихме изложбата в галерията на гр. Враца и в читалище „Алеко Константинов” в София, после в Търговище, Шумен, Варна, Троян, Карлово, Копривщица, в галерията „Райко Алексиев“ и в зала „България“ в София, където експозицията бе месец и половина за националния празник 3 март през 2014 г. След това бе в Банско и отново в Карлово и Сливен, после в Асеновград и Попово.
За Празника на Разград „България в блясък“ подреждаме за 44-ти път.
„История на християнството по Българските земи“, „Българският принос към Световното наследство“, „Възрожденци и възрожденски градове“ са предишните теми на „България в блясък“. „Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство“ е новата тема на изложбата в Разград.
Фотопаната представят български обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО, включително и Царската тракийска гробница край с. Свещари, Разградско, възрожденци, национал-революционери, владетели и държавни дейци – строители на съвременна България, възрожденски градове, дворци, манастири и най-прекрасни икони от Самоковската, Тревненската и Банската художествена школа с внушителни размери.
Мотото е: „Да включим още български обекти в списъка на ЮНЕСКО!”
Историята на Третата Българска държава е все още забулена в тайни, в митове, в измислици. Въображението рисува чудовища и злодеи, рицари и герои… А действителните образите са по-богати от въображаемите. Драмата е истинска – по-силна от измислицата. Темата за Владетелите, дворците и дейците на Третото Българско Царство е от обсъжданите, но и от непознатите теми на българското минало. За това извадихме от архивите избледнели, позабравени образи и посредством тази изложба правим опит да осветлим част от историята на Третата Българска Държава.
В Третото Българско Царство, възкръснало от пепелта на предишното, няма благороднически титли, но има всички атрибути на една монархия: просветени монарси, прекрасни дворци, дворцово общество, дворцов и обществен живот. Дворецът има коменданти, интенданти, цивилна листа, придворни доставчици на вещи и услуги. Царят учредява под личния си патронаж културни и научни институции, които носят името Царски и съответния специален статут. Монархът има своя гвардия – личен на Н.В. конвой, по-късно Лейбгвардейски на Н.В. конен полк, чиито командващи офицери са част от военната му свита. Разполага освен с военна и с гражданска свита, с флигеладютанти, с канцлер на ордените, хоф-маршал на двора, шамбелан, секретари, съветници, камердинери, камерхери и лейбмедици. Князете имат адютанти и лични възпитатели, княгините – придворни дами. През 1908 г. е създадена и Дворцова гимназия, в която се обучават князете.
Зад Двореца и дворцовото общество стоят имена и съдби на хора. Всички те са високо ерудирани, получили образованието си в Европа и отговарят напълно на висотата на своето обществено и длъжностно положение. Бъдещи прославени военачалници, дипломати, министри, министър-председатели са тръгнали в своята кариера от флигеладютанти, секретари и съветници. Така, без благороднически титли, но с благородническо самочувствие и възпитание, е отгледан и рекрутиран следосвобожденският елит на Царство България. Как са живели тези хора, как са изглеждали – в нашата изложба ще ви го покажем.
В днешния свят вече няма борба на идеологии – има борба на образи: Нашият образ срещу техния образ. А защо не – нашият образ – до техния образ, но не по-долу. С поредицата от 4 големи албума и 43 изложби под мотото „България в блясък“, показани в България и по света, вече 10 години авторът се старае да наложи нашия, привлекателния, българския образ.
Добре дошли на 44-то издание на изложбата „България в блясък“!
Тошо ПЕЙКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.