Зареждаме евтини горива до края на годината

Ниските цени на течните горива ще се запазят до края на годината. Това прогнозира за „Монитор“ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. „Не се очакват големи промени на цените на горивата в рамките на 10-20 ст. за литър. Според нас вече е изчерпан потенциалът за следващи големи намаления. Цената ще запази около сегашните стойности или с известни вариации 2-3 ст. нагоре или надолу. Поевтиняване ще има, но то няма да е скокообразно“, обясни още той.
За последните двайсетина дни цените на масовия бензин А-95 е паднала с десетина стотинки до 1,84 лв. за литър, сочат данни на сайта fuelo.net. В четвъртък горивото се предлагаше по бензиностанциите в страната от 1,77 лв. до 1,91 лв./л. Само в 3 от веригите обаче цената му бе под 1,80 лв. Малко по-евтино – от 1,70 лв. до 1,85 лв. за литър се предлагаше дизелът. Повечето търговци го продаваха под 18,0 лв./л, като само при две от веригите цените бяха над тази граница. Бензинът А-98 в четвъртък вървеше средно по 2,04 лв./л, като цените се движеха в широки граници от 1,92 лв. до 2,14 лв./л.
Средната цена на пропан-бутана за автомобили в четвъртък бе 83 ст. за литър, сочи още статистиката на сайта. Най-ниската бе 0,75 лв., а най-високата – 0,88 лв./л. Под 80 стотинки автогазта можеше да се намери в 3 от веригите. Метанът се продаваше от 1,28 лв. до 1,49 лв. за килограм.
Междувременно стана известно, че средната цена на нефта на ОПЕК в сряда се е понижила с над 1 долар до 28,18 долара за барел, информира в четвъртък на сайта си петролният картел.
В четвъртък нефтът сорт Brent с доставка през март поскъпна с 1,8% до 35,12 долара за барел. Котировките на американския лек суров петрол – WTI се увеличиха с 2,72 на сто до 31,48 долара, съобщи Reuters.
Според експерти рано е да се каже дали договорката, постигната наскоро между Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела за замразяване на добивите ще стабилизират цените на суровината. Иран засега няма намерение да спре да увеличава производството си и износа.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.