Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив.

Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив.
Проектът е на стойност милион и половина лева. Засега са осигурени 300 хиляди по програмата „Красива България“. С тях ще бъде изграден информационен и билетен център. До края на годината ще бъде реставрирана напълно и една от уникалните възрожденски къщи в Стария град – Клианти, която е на повече от 180 години.
Предвидено е дървените седалки на античната сцена да бъдат заменени с мраморни, каквито има на Атничния театър и Римския стадион. Пространството около Одеона ще бъде оградено със специална шумоизолираща стена. Ще бъде осигурен достъп до подземното пространство, където ще бъде разположена малка музейна експозиция. На това ниво ще се изгради система за отводняване, ще бъдат направени дренажи и хидроизолация.
Целта е Одеонът да се превърне в една от атрактивните открити сцени на Пловдив. Той ще се използва за различни културни прояви. Следващият етап от реконструкцията на Одеона ще включва и района около него.
Финалният етап на проекта включва цялостна социализация на театъра и пространството около него, като участъкът между Жълтото училище и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство бъде свързано с улицата, като стълбите бъдат премахнати и по този начин достъпът до комплексния център да бъде улеснен. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.