Започва приемането на данъчни декларации за доходите през изминалата година

От днес започва данъчната кампания. Доходите на физическите лица се облагат с 10-процентна ставка. Данъкът за едноличните търговци е 15 на сто.
Тази година данъчните декларации ще могат да се подават до 2 май. Задължение за подаване на декларация имат всички, които имат доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица. Изключение правят хората, които имат доход само от трудов договор и не искат да използват определено данъчно облекчение.
Родителите с деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева при две деца и с 600 лева при три и повече деца. Заявка за това може да бъде направена с годишната данъчна декларация. Част от хората вече са заявили това свое желание пред работодателите си.
За първите три тримесечия данъкът е авансово удържан от платеца, а за четвъртото – по желание на всеки. Или ще трябва да го плати в рамките на данъчната кампания, или е подал декларация пред платеца на дохода и данъкът му е авансово удържан.
До края на март, ако подадем декларация по електронен път, може да използваме 5 % отстъпка от данъка за довнасяне. Това право съществува, само ако нямаме стари задължения към хазната. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.