Започва карнавалът в Рио

Днес официално започва карнавалът в Рио де Жанейро. Тази година по прогнозите на местните власти, карнавалът ще привлече в града над един милион туристи, две трети от които ще дойдат от други страни.
По традиция карнавалът ще започне с церемония при която кметът на Рио де Жанейро Едуарду Паеш ще предаде символичните ключове на града на крал Момо – владетелят на празника, за чиято роля всяка година бива избран висок и пълен мъж. Заедно с този персонаж на церемонията по откриване на карнавала ще присъства и кралицата на празника, също избрана чрез специално гласуване и придружена от две „принцеси“.
Най-очакваното събитие всяка година е и кулминацията на карнавала – парадът на елитните школи по самба. Танцьорите се подготвят в продължение на цяла година, за да преминат по прочутия самбадром. Съревнованието е между самба школите из цялата страна, но само най-добрите преминават по 700-метровата пътека. Зрелищният спектакъл се провежда от повече от 30 години и се следи на живо от милиони зрители по целия свят.
Карнавалът се организира всяка година от 1830-та насам и продължава 4 дни и 4 нощи. Празникът винаги стартира точно 40 дни преди началото на католическия Великден, като краят му е последния ден преди постите. От създаването на карнавала до днес е запазена основата му, само част от мероприятията са осъвременени или напълно отпаднали по различни причини. Тази година, въпреки епидемията от вируса Зика, се очаква стотици хиляди чуждестранни туристи да посетят Рио по време на карнавала. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.