Започваме да чистим България на 10 май

На петата си година популярната кампанията на btv „Да почистим България за един ден“ става „Да почистим България заедно“ и ще протече на пет етапа за общо два месеца, съобщи на информациона среща в областната администрация с представители на общините и различни институции от Лудогорието Мария Лазарова от „БТВ Медиа груп“.
Чистенето започва на 10 май – в Европейския ден за почистване, ще се шета край блоковете, къщите и дворовете в населините места. На 17 май – Международният ден на спорта, е ред на местата за отдих и спорт, на 31 май – по повод Деня на детето – детските площадки.
На 7 и 8 юни желаещите да се включат в кампанията, ще могат да се развихрят в паркове и резервати. За финала – на 27 юни, остават водоемите и речните корита. В този ден в кампанията ще участват всички държави от Дунавския регион. Последните два етапа за пръв дават възможност в почистването на защитена зона, речно корито или природен парк да участват с общи сили две или повече общини, на чиито територии са те, подчерта Мария Лазарова.
Още нови моменти има в тазгодишната екологична инициатива: вече ще се отбелязват изчистените зони, а не мръснити места. С мобилното приложение участниците ще могат в реално време да показват какво са свършили. Ваучерите за гориво, чували и ръкавици за общо 103 000 лева осигуряват спонсори.
В Лудогорието кампанията ще координира Иван Радушев, директор на дирекция в областната администрация.
В инициативата „Да изчистим България за един ден“ миналата година тук участниците са били 2400 от седемте общини в Лудогорието. Хората от 34 фирми, 36 училищаи и 7 неправителствени организации са заличили 34 нерегламентирани сметища и са почистили 17 замърсени места.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.