Зам.-министър Г.Костов: Затягаме контрола върху незаконната сеч чрез законодателни мерки

До 10 април Министерството на земеделието и горите ще внесе в Народното събрание предложения за затягане на контрола върху незаконната сеч чрез промени в Закона за горите и още четири наредби. Това съобщи днес в Разград зам.-министърът на земеделието и храните доц.д-р Георги Костов.
Създадена е и междуведомствена група за промени и на текстове от Наказателния кодекс. Според Костов трябва да се въведе наказание пробация за рецидивисти, които нямат доходи или имущество и не може да им се съберат глобите за нерегламентирана сеч. Те трябва да работят в полза на обществото, заяви той, макар че не е оптимист относно бързото въвеждане на тази мярка.
Други мерки за защита на горите са електронна система, чрез която ще се отчитат добивите и движението към складовете – тя трябва да заработи до есента, и новият тип маркиране на дървесината.  Ще бъде въведена GPS-система, която ще обхване всички автомобили, които са ангажирани с превозването на дърва. Ще бъдат въведени и допълнителни мерки за ловните дружинки за проследяване на всеки отстрелян дивеч и регистрацията му.
Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов взе участие в информационната кампания за директни плащания, която стартира днес в Разград. По време на срещата  експерти от Министерството запознаха земеделските стопани от региона с новите моменти по схемите за директни плащания през новия програмен период, начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане. Направена бе и презентация на промените в Закона за земеделските земи и произтичащите от тях последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.