Забраняват търговията с живи птици, а на стопаните – да пускат домашните пернати вън от дворовете

Забраняват се всякакви пазари на птици, а стопаните не бива да пускат домашните пернати вън дворовете си. Това са само част от разпоредбите, които ще включват заповедите на кметовете на седемте общини в Лудогорието след проведеното днес заседание на областната епизоотична комисия при зам.-областния управител Виолета Тодорова.
Спешната сбирка бе по искане на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев за вземане на неотложни мерки срещу разпространението на птичи грип.
Констатираните огнища на инфлуенца по птиците вече са 26, стана ясно по-рано днес на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.
Заседанието на областната езиозоотична комисия ще бъде последвано от заседания на общинските епизоотични комисии, които трябва да създадат необходимата организация за изпълнение на приетите решения днес.
А те са много и са много важни, за да бъде предотвратено проникването и разпространението на болестта по птиците на територията на съответната община: да се предприемат мерки за биосигурност в птицевъдните обекти и за вирусологични изследвания; категорично се забранява достъпът до птицевъдни обекти на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние, поради възможност от комбинация с вируса на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве; да се организират съвместни проверки на представители на ОДБХ-Разград с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици; да се ограничи достъпа на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.
Утре заповедта на областния управител ще бъде изпратена на всички кметове на общини в Лудогорието.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.