Забраняват пазари и изложби на птици в Лудогорието заради опасност от птичи грип

Забраняват се пазари и изложби на птици на територията на Лудогорието. Това е едно решенията на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Разград. То бе свикано и председателствано от областния управител Гюнай Хюсмен, заради констатирани огнища на заболяването високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците в Добрич и Хасково.
В тази връзка ще бъдат свикани заседания и на общинските епизоотични комисии. Собствениците на животновъдни обекти се задължават да уведомяват незабавно обслужващия фермата ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност. От своя страна мерки ще предприемат Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция и Регионалната инспекция по околната среда и водите при съмнения за наличие на заболяването.
Фермерите трябва да спазват стриктно условието в едно помещение се отглеждат само птици от една технологична група и да не допускат превишаване на капацитета на птицевъдния обект. Ще бъде забранено и на дребните стопани да пускат домашните си птици вън от дворовете си.
Предвижда се още при установяване на смъртност при дивите птици, надвишаваща нормалното, ловно-рибарските дружества да организират вземане на проби, за да се установи дали става въпрос за инфлуенца.
В заседанието днес участваха кметът на община Завет, зам.-кметове на общините Исперих, Цар Калоян и Кубрат, представители на общините Разград, Лозница и Самуил, председателят на Български ветеринарен съюз, както и представители на ОДБХ, ОД на МВР, РЗИ.
Предприетите превантивни мерки се мотивират с потенциалната опасност тук да се появи птичи грип предвид това, че Лудогорието е със силно развито птицевъдство– тук се отглеждат около 2 милиона птици и има множество водоеми, в които постоянно пребивават диви прелетни птици.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.