Живка Николова е сред победителите в „Читател на годината 2015“

Живка Николова – Радева от Разград е един от победителите в националната кампания „Читател на годината 2015“, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел съвместно със Столична библиотека. Наградата за носителите на отличието „Читател на годината 2015“ на всяка една от регионалните библиотеки в страната е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.
Живка Николова – Радева е победител в категорията „най-активен читател” на разградската библиотека. Тя е филолог по образование, учител-пенсионер. Само през миналата година е заела от разградския храм на книгата над 200 тома художествена литература – предпочитанията са й исторически четива и фантастика, но списъкът се попълва със заглавия от всички сфери на знанието. Казва, че в библиотеката в Разград намира това, от което има нужда.
„Обединението около любовта към книгите е изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Националната кампания „Читател на годината 2015“, която обедини всички – читатели, автори, библиотеки и институции, е ярко доказателство за приноса на страната ни за културното и духовно наследство на Европа и света.” Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обявяването на победителите в кампанията. Сред официалните гости на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на МОН Ваня Кастрева, председателят на Комисията по образование в НС Ирена Соколова.
Мария Габриел подчерта, че Европа поставя много силен акцент върху ученето през целия живот. В този контекст наблегна на необходимостта от дигитализация на библиотеките, за да могат да отговорят чрез информационните технологии на съвременните читателски изисквания.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.