Живи човешки съкровища на Първия фолклорен събор в Юпер

Ето, че и в кубратското село Юпер си направиха фолклорен събор. Първото му издание под наслов „Вълшебна плетеница – живи човешки съкровища“, се проведе в местността Дъбовата гора. Съборът съвпадна и с честването на стогодишния юбилей на местното читалище „Напредък – Юпер 1915“.IMG_4870
Гости бяха депутатът Ахмед Ахмедов, кметове, общински съветници, секретари на читалища и много хора от близо и далеч, но по някакъв начин свързани с Юпер. А участниците в събора – над 415 самодейци от 25 читалища в Североизточна България „изплетоха“ наистина вълшебна плетеница от багри, музика, песни и танци, разноцветни облекла и носии. На сцената се представиха над 50 индивидуални и колективни изпълнители. Сред тях бяха най-малката участничка – четиригодишната Руми от село Осенец, талантливият млад певец в инвалидна количка Росен Атанасов от Юпер, Нина Богданова от Разград, известната народна певица Бинка Добрева.IMG_4894Наред с песните на изпълнителите, на моравата пред сцената се вихреха често буйни хора, с участието на самодейци и хора от публиката, на малки и големи танцьори.
Състоя се конкурс за най-добре приготвени обредни хлябове, който бе спечелен от домакините от клуб „Романтика“, с техния сватбен хляб за кума. Имаше и кулинарна изложба на ястия и всякакви вкусотии от традиционната юперска кухня.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.