Жертвите на тероризма надхвърлят 18 000

Увеличава се терористичната дейност в света през последните години.
Според статистиката, докато през 2000 година жертвите на терористична дейност в света са били около 3300, то през 2012 година те са станали над 11000, а през 2013 година вече са повече от 18000 души.
Данните посочи комисар доц. д-р Румен Лазаров, преподавател в Академията на МВР, в доклада си за рисковете от имиграционния натиск, който представи на Кръгла маса в Хисаря на тема „Превенция на престъпността и безопасността на движението в малките населени места“.
Във форума участват кметове, зам.-кметове, представители на общините, някои от областните управители, служители от МВР, експерти от образованието и от неправителствени организации. Целта е да се сподели положителен опит, да се обмени информация, да се потърсят подходи за подобряване на координацията, за да може положителният опит, който е натрупан у нас и в чужбина да се използва, да се съкратят процедурите по обмена на информацията и да се постави в проблематиката на челно място човекът. Как живее човекът, какви са рисковете, които го застрашават, добре ли живее, доволно ли преминава неговият живот или в тревога.
Четири са терористичните групировки в света. Това са „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, „Боко Харам“ в Нигерия, талибаните в Афганистан, които за щастие враждуват с „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ в различни части на света, псочи кмисар Лазаров и допълни: Към момента най-много бойци имат талибаните – между 36000 и 60000, „Ислямска държава“ – над 20000 бойци, 19000 – „Ал Кайда“ и около 9000 – „Боко Харам“ в Нигерия.
„Ислямска държава“ се е разрастнала значително през последната година и затова ние трябва да бъдем готови за миграционен натиск“, обясни комисар Румен Лазаров. Разраства се броят на загиналите в Сирия, каза още Лазаров. „230 000 души са жертвите от мирното население, в резултат на мащабните военни действия, които се водят там. Между тях 13500 са деца и около 5000 са жени. Всичко това е предпоставка за голям миграционен натиск“, допълни той. Комисар Лазаров съобщи, че у нас се работи по Национална стратегия в областта на миграцията за периода 2013-2020 година. Той посочи, че тези хора, които бягат не са екскурзианти, те бягат от ужаса и насилието в техните страни. Комисар Лазаров уточни, че в интернет пространството вече се предлагат за продажба списания на „Ислямска държава“, в които открито се описва сексуална експлоатация на малки деца, тъй като при тях това е допустимо. „Имат си свои парии и лични документи. Според тяхното летоброене сега сме в 1436 година. Това обуславя и начина им на отношения и действия, които демонстрират“, посочи още той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.