Жертвите на пожарите в Гърция вече са 74

Жертвите на пожарите в Гърция вече са 74. По последни официални данни пострадалите са 187, съобщава „Франс прес“. Пожарникарите продължават днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.

Васил Иванов, временно управляващ посолството на България в Атина обяви пред БНТ, че няма информация за други пострадали българи освен жената, за която се разбра вчера. Той посочи, че в района на пожарите няма ток, пострадала е инфраструктурата и няма условия за туризъм.

Говорителят на посолството на Гърция в София Мария Тирополи поясни, че в тези райони повечето почиващи са местни хора и много по-малко чужденци. Също потвърди, че там няма условия за туризъм, а унищожените от пожарите къщи вече са около 2 хил.

Определено като „национална трагедия“ от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради.

Жители и туристи побягнаха панически към близкия плаж, където някои от тях трябваше да останат над един час във водата, за да се спасят. Около 100 пожарникари, подпомогнати от полицията и десетки доброволци, търсиха през целия вчерашен ден евентуални жертви в пострадалата зона.

До момента няма оповестени данни колко хора са в неизвестност. На специално създадена платформа близките на хора в неизвестност могат да публикуват там техни снимки.

От общо 187 хоспитализирани 82 души останаха вчера вечерта в болница, от които 10 са в сериозно състояние. Сред тях има и 11 деца, които са без опасност за живота.

Поне 6 души са се удавили. Около 715 са били евакуирани с военни и частни плавателни съдове до пристанището в Рафина. Премиерът Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.