Жените от читалище „Напредък“ „бабуваха“ на Бабинден

С автентични обредни ритуали групата за изворен фолклор към читалище „Напредък“ в Разград отбеляза един от най-големите народни празници – Бабинден.
Първо жените се събраха пред читалището и спираха колите по пътя. Те поръсваха с китка здравец шофьорите за здраве, а в замяна получаваха пари за памперси на новороденото бебе. С много усмивки и хоро, под съпровода на гъдулка, бабите влязоха в читалището, където пресъздадоха още от обичаите на Бабинден.
Най-възрастната баба изкъпа бебето, като другите й поливаха, а след повиването те я дариха с пешкир и сапун, като в пешкирите винаги има завързана пара.
Жените от фолклорната група поднесоха под полите на момите керемида със запален тамян и ги поръсиха със светена вода. Целта на тези обредни действия е младите булки да бъдат плодовити, за да раждат повече деца и да не боледуват.С фолклорни песни и много настроение продължи празникът в читалището, където имаше отрупана маса с питки, баници, сладки и вина.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.