Жандармерия блокира входа на ромския квартал в Гърмен

С лозунги „Земя, напоена с кръв, не се продава за 1,50 лева“, „Има ли закони в България“, „Не на циганизацията в България“, „Стига вече политическо робство“, „Справедливост за община Гърмен и цяла България“ започна националният протест в община Гърмен.
Към събралите се повече от 200 протестиращи се обърнаха Георги Дълиев, член на инициативния комитет за стачни действия към община Гърмен, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, Иван Кременлиев председател на инициативния комитет, Рахим Арнаудов, жител на с. Дряново, Иван Бейрактаров и Вили Павлова, представител на църковното представителство в община Гърмен.
Повече от 50 служители на жандармерията блокираха входа на ромския квартал „Кремиковци“ в Гърмен. Три коли на жандармерията са паркирани и препречват достъпа до квартала. Начело на полицията е и директорът на ОД МВР – Благоевград Христо Разсолков. Сред протестиращите има рокери и футболни фенове. Протестиращите скандират „Смърт на циганите“ и „Не, на незаконното строителство“, като призовават полицейските служители да бъдат допуснати в ромската махала. Рокерите предупредиха за своето присъствие със силни звуци от техните мотори при пристигането си на входа пред ромската махала.
„Гърмен стачкува вече 11 ден, затова поздравявам всички за будната гражданска съвест. Проблемът, който ескалира в община Гърмен, е проблем на цяла България и трябва да бъде решен мирно и законно“, каза кметът на Гърмен Минка Капитанова.
„До момента има извършени съвместни проверки от различните институции със следните констатации: по адресна регистрация в ромския квартал „Кремиковци“ са регистрирани 799 жители, установени са само четири лица, които са незаконно пребиваващи. На същите са били съставени предупредителни документи и актове. По данни от данъчната служба има регистрирани 29 автомобила с платени данъци, а в момента на извършената проверка на квартал „Кремиковци“ са установени 19 автомобила със сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и винетки. Направени са били проверки от РУП, от Агенция социално подпомагане, ЧЕЗ, РСНБЗН, РЗИ, РИО, РДНСК“, уточни Капитанова.
Капитанова посочи, че към 31 май служителите на РСНК са установили доброволното събаряне на четири незаконни постройки. Изпратени са били покани за доброволно събаряне на всички постройки, като към този момент срокът не е изтекъл. „След изтичането на 14-дневен срок за доброволно изпълнение на издадените предписания от служители на РДНСК ще бъдат извършени нови проверки и съставяне на административните протоколи за принудителното премахване на сградите“, добави Капитанова.
Думите й бяха последвани от дюдюкания и викове: „Мафия!“
Напрежението в Гърмен ескалира, протестиращи замерват жандармерията с кутии от бира. Хвърлят шишета от бира и срещу ромския квартал. Непрекъснато призовават да нахлуят в него и да спрат тормоза над българите.
Пет пункта са поставени по път II-19 от Банско към Гоце Делчев, където полицейски служители спират за проверки пътуващи за протеста в Гърмен, каза един от организаторите на днешния митинг Иван Байрактаров. „Очаквахме много повече хора от цялата страна да дойдат и да ни подкрепят в борбата срещу незаконните постройки на ромите, преселници в „Кремиковци“. Полицията умишлено спира хората, проверяват ги за какво ли не – за пожарогасители, за аптечки в колите и за каквото се сетите, само за да ги бавят. Нямаме информация към този момент дали има задържани. Не е вярно, че искаме да събаряме ние колибите на ромите. Не е истина и информацията, че те вече сами са съборили няколко постройки. Съборен е един покрив, и то на конюшня. Не сме доволни от държавата, не брани нашите интереси. Обмисляме дата за национален протест пред Народното събрание“, каза Байрактаров. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.