ЕС търси начини да облекчи миграционния натиск

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз /ЕС/ се събират на извънредно заседание в Брюксел, по време на което ще търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като преди дни там отново загинаха стотици, тръгнали към Европа.
Целта „максимум“ на Европейския съюз е да бъдат изкоренени причините за миграция – като бедността, конфликтите и неспазването на човешките права. Това обаче няма как да стане в обозримо бъдеще, затова на срещата ще се мисли предимно по варианти, които могат да дадат резултат в кратки срокове.
Част от тях ще засягат нелегалния трафик, към който Евросъюзът смята да бъде безкомпромисен. На прицела му ще бъдат поставени финансирането и плавателните съдове на трафикантите, говори се дори за възможна военна операция срещу тях.
Европейската солидарност също ще бъде на фукус днес, за да може страните, използвани като „входни точки“, да не носят сами тежестта от имигрантския натиск и тя да бъде споделена и от останалите. Засега обаче се очертава това да става доброволно, а не със задължителни квоти за прием на имигранти.
Ще се обсъжда още как да бъдат подсилени с пари, хора и техника операциите на Евросъюза по издирване и спасяване в Средиземно море.
Заседанието ще започне с минута мълчание в памет на хилядите загинали там, и ще бъде предшествано от погребален марш по улиците на Брюксел. Организира го международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ с искане Европа да направи повече. Очаква се в проявата, която ще завърши пред сградата на Европейския съвет, да се включат стотици активисти и имигранти. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.