ЕС официално обвини Гугъл в злоупотреба с положение

Европейският съюз официално обвини компанията Гугъл в злоупотреба с господстващото си положение като основна търсачка в Европа.
Ако обвиненията бъдат признати американският гигант може да бъде принуден да заплати глоба в размер на 6 млрд. долара.
От Европейската комисия съобщиха също, че ще започнат и разследване на операционната система на Гугъл за мобилни устройства – „Андроид“. Според Комисията компанията систематично е фаворизирала своите собствени сравними пазарни продукти в страниците на резултатите за търсене. „Предварителното становище на Комисията е, че подобно поведение нарушава антитръстовите правила на ЕС, тъй като задушава конкуренцията и ощетява потребителите“, се казва още в становището.
Комисията заяви също, че ще продължи да разследва три други области на притеснение – копиране на конкурентно съдържание, режими за ексклузивно рекламиране, както и неоправдани ограничения на рекламирането.
„В случая на Гугъл аз съм притеснена, че компанията е дала нечестно предимство на своите собствени сравнителни пазарни услуги, в разрез с европейските антитръстови правила“, каза еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестегер.
В момента Гугъл разполага с 10 седмици да отговори, но ако официалното разследване открие, че компанията е действала неправомерно, та „ще се изправи срещу законови последствия и ще трябва да промени начина, по който прави бизнес в Европа“, каза още Вестегер.
В същото време компанията отрече обвиненията на комисията. „Докато Гугъл може и да е най-използваната търсачка, хората могат да намират и да достигат до информация по много различни начини – и обвиненията за вреда на потребителите и конкурентите показаха, че са далеч от истината“, написа Гугъл в официалния си блог. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.