ЕС обсъжда схемата за доброволно разпределяне на бежанците

/КРОСС/Вътрешните министри на страните от Европейския съюз ще обсъдят схемата, по която държавите доброволно трябва да разпределят 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Това ще стане на неформална среща под домакинството на Люксембург, ротационен председател на Съвета на Евросъюза.
След като лидерите на Съюза отхвъриха предложението на Еврокомисията за задължителни квоти за мигрантите, пристигащи през Средиземно море, беше поет ангажимент за тяхното преразпределение на доброволни начала.
До края на месеца трябва да бъде договорено коя държава колко ще приеме. България настоява за специален статут, заради засиления миграционен натиск през общата ни граница с Турция.
Европейският съюз ще помогне на Балканите и Унгария да се справят с притока от бежанци, заяви в Белград германската канцлерка Ангела Меркел, която е на обиколка в региона. Тя заяви още, че Унгария и Сърбия са засегнати от сегашната система за искане на убежище, която, по думите на Меркел, „не функционира“. След разговорите в Белград стана ясно, че Меркел, както и сръбските ръководители, не одобряват издигането на огради по границите, каквото решение взе унгарският парламент в понеделник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.