ЕС критикува Унгария заради оградата по границата със Сърбия

Всяко действие на държавите от ЕС по опазване на техните граници трябва да бъде съгласувано с европейските закони и международните ангажименти, един от които е ангажиментът на ЕС е да не връща имигранти, търсещи закрила“, каза говорителят на ЕК Наташа Бертауд в коментар на решението на Унгария да построи ограда по границата със Сърбия. Това е неефективен начин за ограничаване на имигрантите, допълни тя. „В по-общ план Комисията не одобрява използването на огради. Съвсем наскоро премахнахме преградите в Европа и сега не бива да ги издигаме отново“, каза тя.
Десноцентристкия премиер на Унгария Виктор Орбан е един от най-яростните критици на плановете на ЕС за справяне с бежанската вълна, като се разпределят прииждащите към континента между държавите-членове на съюза.
Вчера унгарският външен министър Петер Сийярто съобщи, че правителството е разпоредило строежа на ограда по 175-километровата граница на Унгария със Сърбия. Сийярто посочи, че мярката е подобна на предприетата от България по нейната граница с Турция.
Сърбия е шокирана от намерението на Унгария да строи стена по общата им граница, обяви премиерът Александър Вучич и допълни, че двете държави тепърва ще обсъждат тези планове.
Среща между представители на двете държави е насрочена за началото на юли. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.