ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от Западните Балкани и да ги доближат до съюза, но не говорят за членство, а само за „европейска перспектива“. Това става ясно от Декларацията от София, приета след проведената в българската столица среща на върха ЕС-Западните Балкани, която е първата в този формат за последните 15 г. Но декларацията намеква за засилване на влиянието на ЕС на Балканите на фона на апетитите на Китай и Русия.

В декларацията се отбелязва, че ръководителите на ЕС и държавите членки споделят ангажимента на Западните Балкани към „европейските ценности и принципи, както и с визията за силна, стабилна и обединена Европа, основана на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката“.

Брюксел отново потвърждава „недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани“.

Европейският съюз се ангажира да засили помощта за Западните Балкани за постигане на съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.

Брюксел поощрява партньорите от Западните Балкани да продължават да укрепват „добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество“ за постигане на помирение.

Общността също така се ангажира значително да повиши свързаността във всичките ѝ измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.

Като приоритети в отношенията между ЕС и държавите от Западните Балкани се посочват цифровата икономика, борбата с климатичните промени, енергийната сигурност чрез диверсифициране на източниците и маршрутите, специални възможности за младите хора и други.

Държавите членки на ЕС подчертават важността балканските партньори да се борят с корупцията и организираната престъпност.

Очаква се Хърватия да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 г.

Според експерти преговорите в София приключиха без конкретно предложение към Западните Балкани 15 г. след срещата на високо равнище в Солун.

Вероятният компромис между Македония и Гърция за името се подчертава като единствената връхна точка на форума.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.