ЕС иска от ООН разрешение за операция за обезкуражаване на трафикантите на хора

С излизане в Средиземно море генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и премиерът на Италия Матео Ренци ще демонстрират край бреговете на Сицилия европейска солидарност с полаганите усилия за спасяване на живота на мигрантите, които прекосяват Средиземно море.
ЕС търси разрешението на ООН за започване на операция в района за обезкуражаване на трафикантите на хора, в която се предвижда залавяне и унищожаване на ползваните от каналджиите плавателни съдове.
На фона на поредните мерки стана ясно, че 69 имигранти, сред които 17 деца, заседнали в река Еврос, са спасени от гръцката полиция.
В тунизийското пристанище Зарзис пристигнаха три кораба с 98 имигранти от Африка на борда, загубили се в морето при опит да стигнат нелегално до италианския остров Лампедуза.
Италианските власти съобщиха за още 247 спасени мигранти в Средиземно море при операция край бреговете на Либия. Други 334 мигранти бяха транспортирани до пристанището Аугуста на остров Сицилия, след поредната спасителна операция от италианска страна. Тези случаи показват, че въпреки трагедията миналата неделя, отнела живота на най-малко 800 души, потокът от мигранти към Европа не намалява. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.