Ердоган преди „стигаше“ до Варна и Бургас, сега само до Кърджали

Вчера по време на местния конгрес на Партията на справедливостта и развитието в град Сакария още в първата си реч Реджеп Ердоган се обърна към българските турци с думите: „Кърджали е част от нашите душевни граници“. Тези думи отново разбуниха духовете в страната ни. Какво казва Ердоган и какво цели?

Според бившия консул на България в Одрин Георги Димов споменаването на страната ни в реч на турския президент се повтаря за трети път.

„Преди в речта си Ердоган „стигаше“ до Бургас и Варна, сега само до Кърджали. Хубаво е всички да си зададем въпроса защо? Първо – през 2019 г. в Турция предстоят избори – местни и парламентарни. Това е обръщане към електората в Кърджали, за да го подкрепят“, коментира изказването бившият консул в Одрин в „Денят ON AIR“.

По думите му балансът на политическите сили в Турция е прекалено изравнен и на Ердоган му е нужен всеки глас, за да спечели изборите догодина.

„Турците са заклеймявани за своите действия в Сирия. В момента държавата е ортак с Москва и Техеран, но въпреки това и те не подкрепят военната намеса в Сирия“, смята Димов.

Той е на мнение, че в момента европейска перспектива за Турция не съществува.

„Има договорена среща във Варна, която е под голяма въпросителна дали ще се случи. Никой в момента в Турция не говори за европейско членство. Вече се задоволяват само с поддържане на диалога и уреждането на отношенията с ЕС. В момента властта в Турция е ислямистки национализъм, който е войнолюбив“, подчерта още бившият ни представител в Одрин

Гостът на Bulgaria ON AIR уточни, че в момента Турция е разделена на две, резултатите от референдума още се оспорват, но все пак рано или късно ще се роди една демократична държава.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.