Ердоган номинира Бинали Йълдъръм за кмет на Истанбул

Председателят на Великото национално събрание на Турция Бинали Йълдъръм бе номиниран от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за кандидат за кмет на Истанбул

на предстоящите на 31 март догодина избори. За Истанбул с неговите близо 16 милиона жители, 39 общини и около 1500 кметства, фигурата на ръководителя на голямата община е изключително важна за всяка от политическите партии, съобщава БТА.

Кметът на Истанбул управлява огромни средства – най-много в цяла Турция, и ги разпределя към останалите 39 общини. Ето защо всяка политическа сила, която участва на местните избори, залага най-много на кандидатите за кметския пост в Истанбул. На второ място е столицата Анкара.

Лично президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви кандидата на ПСР за кмет на Истанбул на специална церемония в спортната зала „Синан Ердем“, която е с капацитет над 10 хиляди души. Всъщност номинацията на Йълдъръм за кмет на Истанбул не е изненада. В публичното пространство доста отдавна се говори за това.

Имаше и полемика, че ако бъде номиниран за кандидат за кмет, Йълдъръм трябва да подаде оставка като шеф на парламента съгласно избирателния закон. Но президентът Ердоган обяви, че няма пречка Йълдъръм да остане на поста и да бъде едновременно кандидат за кмет. Подкрепи го и самият Йълдъръм, като преди няколко дни обяви, че всякакви спорове по този повод са излишни и даде да се разбере, че няма да подаде оставка.

Критиците на Ердоган и опозицията подозират, че се прави сметка, ако Йълдъръм не спечели вота, да остане председател на Великото национално събрание, където управляващата ПСР и националистите имат мнозинство.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *