ЕП връчва днес наградата „Сахаров“ на семейството на блогъра Раиф Бадауи

Саудитският блогър Раиф Бадауи трябваше да получи днес наградата „Сахаров“ на
Европейския съюз за правата на човека, но мястото му ще остане празно, тъй като той още е в затвора за „обида на исляма“.Съпругата му Енсаф Хаидар и трите му деца ще го представляват на церемонията в Страсбург.За отличието бяха номинирани също руският опозиционеzx450y250_2670675р Борис Немцов, убит в центъра на Москва на 27 февруари, и демократичната опозиция във Венецуела, противопоставила се на преизбирането на президента Уго Чавес през 2008 г.

Наградата „Сахаров“ се присъжда всяка година от Европейския парламент, като първите ѝ лауреати са били избрани през 1988 г. Тя се връчва на лица и организации, които защитават човешките права и основните свободи.

Бадауи беше арестуван през 2012 г. и осъден на 10 години затвор, 1000 удара с камшик и огромна глоба за това, че е накърнил ислямските ценности на уебсайта си.

Първите 50 удара бяха извършени пред стотици зрители на 9 януари 2015 г., а следващите бичувания бяха отложени след международното възмущение от присъдата и лошото здравословно състояние на Бадауи.

/Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.