ЕП: Бежанците в Европа са върхът на айсберга

Бежанците в ЕС са върхът на айсберга – само 6% от близо 4 милиона мигранти от Сирия са се насочили към съюза. В Турция те са около 2 милиона, други 1,2 милиона са в Ливан. По данни на Фронтекс за първите девет месеца на годината над 700 хиляди мигранти, предимно от Сирия, Афганистан, Еритрея са по външните граници на ЕС, стана ясно на семинар за миграцията и бежанците, организиран от Европарламента.
Проблемът не е в бежанците, които търсят сигурност и по-добър живот. Проблемът е, че близо 90% от тях са се насочили към само три държави от съюза – Германия, Австрия и Швеция. Тези страни едва ли не сами трябва да се справят, поради кризата на солидарност между държавите членки на съюза, изтъкнаха евродепутати.
Представителите на различни политически сили в Европарламента се обединиха около тезата, че Дъблинският регламент не работи и има нужда от нови правила.
80% от бежанците са принудени да напуснат родните си места поради конфликти, а в момента 50% от напиращите към Стария континент идват от Сирия, съобщи Софи Магенис от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Тя припомни, че евродирективи задължават държавите от ЕС да дават възможност на мигрантите да кандидатстват за статут на бежанци.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.