Енергийният регулатор предлага токът да поскъпне с под 2%

Средното поскъпване на тока за битовите потребители от 1 юли да бъде с 1.89%, въпреки че електроразпределителните дружества поискаха по-голям процент. Това се предлага в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаването на новите цени в сектор „Електроенергетика“, цитиран от „Капитал“.

Публичното обсъждане на експертните разчети ще е на 31 май, а до края на юни членовете на регулатора ще вземат окончателно решение какви да са цените.

За клиентите на ЧЕЗ, която обслужва Западна България, се предлага увеличение с 1.7%, за тези на ЕВН (Югоизточна България) – 1.81%, а за абонатите на „Енерго Про“ (Североизточна България) – с 2.6%.

„Капитал“ припомня, че „ЧЕЗ Електро България“ беше предложила нощната тарифа да поскъпне с 51% (от 0.05696 лв. за киловатчас до 0.08603 лв. за киловатчас), а дневната тарифа – с 5%. Като мотив за това бяха посочени цените, на които дружеството купува нощната енергия от НЕК.

Според КЕВР обаче нощната тарифа на „ЧЕЗ Електро България“ не само не трябва да се увеличава толкова, а дори трябва да се намали с 2% – до 0.05582 лв. за киловатчас. Дневната тарифа пък следва да нарасне минимално – с 0.1%.

Подобно е положението и при поисканото от „ЧЕЗ Разпределение България“ повишаване на цените за достъп до мрежата с 35% и за пренос – с 34%. Изчисленията на експертите на секторния регулатор са показали, че поскъпването не трябва да е повече от съответно 2.8 и 5.5%. Така, с включването и на тези компоненти, цената на тока в Западна България ще се увеличи средно от 1 юли с 1.7 процента.

От „ЕВН България Електроснабдяване“ бяха поискали увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%, но вероятно ще получат под един процент ръст за дневната и също както при ЧЕЗ – минимално понижение на нощната, се казва в публикацията.

Заявлението на „Енерго–Про Продажби“ беше за увеличение на дневната тарифа с 1.69%, а на нощната – с 2.95%. Предложението на експертите на регулатора обаче е за ръст от 0.4% за дневната тарифа и намаление с 2.86% на нощната.

Сross.bg

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.