Емануил и близнаците Хасан и Ибрахим седнаха на пианото на Димитър Ненов

Националният конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов” е вече история, но преживяванията по време на музикалното събитие бяха уникални.
Интерес към пианото на големия композитор в къщата музей „Д. Ненов“ прояви голямото откритие на конкурса – 16-годишният Емануил Иванов от Пазарджик. Когато влезе в залата, в която е експониран инструментът, въздухът се изпълни с усещане за тихо преклонение пред големия виртуоз. Едно дарование се докосва до друго дарование! … Един талант сяда на пианото, на което друг талант е бил пленен от магията на музиката… И някак чувстваш връзката, оживяла в мига на съприкосновение между две души. А над пианото блестят в златен бронз думите на Ненов: „Народите раждат дарования – еманация на духовни сили, хиляди безименни дават по нещичко, за да създадат това дарование. На всички съм длъжен, трябва да им върна това, което са ми дали.”DSC_2837
Сред талантите участници в конкурса бяха и близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови от Шумен, които също проявиха интерес към родната къща на големия композитор, пианист и архитект. Съпроводени от родителите си, близнаците прекрачиха прага на къщата, с желанието да видят пианото, на което малкият Димитър е получил първите си уроци по музика от своята майка. Разгледаха го с истински интерес и заеха позиция за свирене на четири ръце. А после снимаха своите ръце с бронзовите отливки на ръцете на Ненов.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.