Електронното управление ще пести на държавата над 1 милиард годишно

Над 1 млрд. лв. годишен разход ще пести електронното управление на държавата. За да се случи то обаче, е необходимо усилието на всички държавни органи, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на XVII годишна конференция, посветена на електронното правителство. Администрацията предоставя около 3 хиляди услуги на гражданите, основната част от тях до 2020 г. трябва да са електронни. Кое спъва електронизацията у нас, коментира вицепремиерът Томислав Дончев: „Не става дума за най-баналния сценарий, който е и неверен, че при реорганизация на процесите в режим на електронно управление, някой може да загуби работата си. Верен е друг сценарий. При пълно внедряване на решения от типа електронно правителство, работата може да се наложи драстично да се реорганизира, което не винаги е приятно, допълнително патологичната склонност от вид боязън или преосигуряване на администрацията ги превръща в полуелектронно, т.е. предоставянето на хартиени документи, което е пълно безобразие“.
Изграждането на основата на електронното управление ще продължи до 2017 година. След това, до 2020 г., най-напред ще се електронизират приоритетните за гражданите административни услуги по примера на НАП. В същия период трябва да се случи електронното здравеопазване и електронното правосъдие.
Автоматичен регистър ще направи ненужни нотариално заверените пълномощни, а идентификацията няма да е необходимо да се случва с лична карта, а на смартфон или таблет, казва Антон Герунов – секретар на Съвета за административната реформа: „Шест процента от услугите в България са отговорни за над 90 процента от транзакциите. Ние имаме около 35 милиона транзакции всяка година на административни услуги. Огромната част от тях – над 30 милиона, са едва 6% от услугите. Искаме да електронизираме тях“.
Моделът, който страната ни ще следва, е този на Естония.
Конференцията по електронно управление е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Съорганизатори са Министерството на транспорта и информационните технологии и Националното сдружение на общините.
Организацията на електронното управление е възложена на специално създадената за целта Държавна агенция и на държавното предприятие „Единен системен оператор“.
За ползите от електронното правителство се говори не за първи път, но как ще бъде организирано на практика и как ще влезе в употреба от бизнеса и от българските граждани? Какво препятства осигуряването на по-качествени административни услуги за хората, какво предстои и какви са приоритетите – това са само част от въпросите, по които дебатират участниците, а те са представители на държавната и местната власт, на IT сектора, както и на водещи световни и български компании в областта на информационните и комуникационни технологии.
реклама
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.