ЕК пак ни се скара заради липсата на правила за оздравяване на банки

/КРОСС/ Европейската комисия настоява България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Малта, Полша, Румъния и Швеция да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките, съобщиха източници от Брюксел. От ЕК посочват, че документът предоставя на държавните органи нужните инструменти и правомощия за ограничаване и преодоляване на финансови кризи и фалити на финансови институции или на големи инвестиционни посредници в страните-членки на Европейския съюз .
В директивата е заложено банки, заплашени от изпадане в несъстоятелност, да бъдат преструктурирани, без това да е за сметка на данъкоплатците. Правилата предвиждат разходите да бъдат покрити от акционерите и кредиторите на финансовите институции чрез механизма за „споделяне на загубите“.
От Комисията припомнят, че крайният срок за въвеждане на директивата в националните законодателства на страните от ЕС е бил в края на миналата година. 11 от държавите-членки обаче, сред които и България, не са спазили този срок.
„Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява вторият етап от процедурата на ЕС за нарушение. Ако в срок от два месеца тези страни не изпълняват своите ангажименти, Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС“, обясняват от ЕК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.