Екоминистър Василева: Нивата на реките остават високи

Екоминистър Ивелина Василева отговори на обвиненията, отправени от депутата от „БСП – лява България Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Вчера Нинова заяви, че правителството на ГЕРБ не е изпълнило нито една от заявените от премиера Борисов мерки срещу бедствията. Днес министър Василева бе категорична , че правителството е предприело адекватни мерки и всички компетентни и отговорни органи работят в синхрон.
Всички мерки са предприети, всички органи са в пълна мобилизация, заяви Василева и призова и гражданите да следят информацията, да се вслушват в указанията и да бъдат внимателни.
Като основни причини за наводненията в страната министърът на околната среда и водите посочи незаконната сеч, незаконно строителство около водоемите и недобро поддържане на речните русла.
За предотвратяването на нови наводнения са предприети спешни действия от всички компетентни и отговорни органи – собствениците и операторите на съоръженията, областните управители и кметовете, каза Василева.
По повод обвиненията, че и до ден днешен не е ясно чии са собствениците на водоемите, причинили наводнението в Мизия, министърът посочи, че още от началото на декември месец премиерът със своя заповед е сформирал междуведомствена комисия, която да установи собствеността на водните съоръжения и че собственик на язовирите в горното поречие е община Борован.
Това, което се случи в Мизия, бе по време на правителството на Орешарски, което си подаде оставката два дни след това, припомни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
За ситуацията сега министър Василева каза, че обстановката се нормализира, но нивата на реките в цялата страна продължават да остават високи. Според данни на експерти валежите от сняг през последната седмица на някои места са в размер, еквивалентен на 220 литра дъжд на квадратен метър. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.