Един от всеки 66 работещи е в МВР: общо 47 054 души– повече от всички жители на Разград

В МВР работят общо 47 054 души, или повече, отколкото живеят в Ловеч и Смолян, и толкова, колкото са жителите на Силистра и Разград, например. Това се разбира от отговор на вътрешното ведомство след запитване на „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация.

Темата за това колко са полицаите на терен стана актуална покрай Закона за частната охранителна дейност, който беше пратен в Конституционния съд по искане на президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.

От една страна, МВР твърди, че е с ограничен ресурс и за някои от дейностите се налага съдействие от армията – за охраната по границата, или от частните охранители – за битовата престъпност. От друга страна, възникна въпросът защо служителите в силовото ведомство не са достатъчни да покрият охраната на малките населени места и сигурността на гражданите.

От предоставените от полицията данни се вижда, че на фона на трудово заетите в страната, които са 3.1 млн. души (според данните на НСИ за миналата година), на всеки 66-и се пада по един, който работи в структурите на вътрешното министерство.

Какво работят в МВР

Според Закона за МВР служителите са три вида: държавни служители – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, чийто статут се урежда в Закона за МВР; държавни служители, чийто статут се регламентира в Закона за държавния служител, и лица, работещи по трудово правоотношение.

От данните на вътрешното министерство се разбира, че полицейските служители са 35 544 – т.е. тези на терен, тези на трудово правоотношение са 9072, а администрацията е минимум 2438, колкото са държавните служители по Закона за държавния служител. В третата група обаче – на трудово правоотношение, също може да има назначена администрация.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.