Евтин роуминг – само по заявка на клиента

Евтиният роуминг, за който Европейската комисия лобира от години, масово се заобикаля от мобилните оператори и е възможен само при изрична заявка от клиента преди пътуване.
През юли 2015 г. Брюксел наложи нови пределни цени. Изходящото повикване е 0,19 евро без ДДС, входящите разговори се таксуват по 0,05 евро, а изпращането на есемес от чужбина струва 0,06 евро. Преносът на данни по интернет е 20 евроцента за мегабайт, припомня „Преса“.
Въпреки препоръчителните цени обаче българските потребители не се таксуват по тези тарифи.
„Изборът на тарифа за ползване на роуминг зависи от клиента. Той не е задължителна част към всеки договор, а се избира индивидуално. Ако потребителят не е активирал преди пътуването си т.нар. евротарифа, то таксуването става по цени на друга тарифа“, обясниха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Освен това потребителите трябва да настроят ръчно телефона си към доставчик, който е в партньорската мрежа на съответния оператор в България. В противен случай ще плащат по-скъпо от определените прагове.
Евротарифата с ДДС за роуминг на всички оператори у нас включва 45 ст. за изходящо повикване, 11 ст. за входящо, 14 ст. за есемес и 46 ст. за 1 мегабайт интернет. Ако клиентът ползва много активно всички услуги, има възможност да избере тарифа, по която се таксува по 5,90 лв. на ден.
Таксите за роуминг в рамките на Европейския съюз ще отпаднат напълно през юни 2017 г. В края на миналия месец се постигна споразумение по предложения от Брюксел план за единен пазар в областта на далекосъобщенията.
След 2 години потребителите ще плащат една и съща цена за телефонни разговори и достъп до интернет както у дома, така и когато пътуват в ЕС. Все пак ще има някакъв лимит, а след надвишаването му ще има „неголяма“ такса, обясняват от ЕК.
Взето е решение още през 2016 г. да се наложат нови максимални тарифи: по 5 евроцента на минута за разговори и за един мегабайт мобилен трафик, и 2 евроцента за съобщения.
Брюксел от години се опит¬ва да наложи отпадане на роуминга в ЕС, но решението многократно се отлага. За да влезе в сила новото споразумение, то трябва да получи подкрепата на държавите от ЕС, а именно те са най-големият противник на уеднаквяването на цените. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.