Европейските лидери обмислят да замразят Шенген за две години

/КРОСС/Шенгенската система на свободно движение може да бъде замразена за две години в рамките на спешните мерки, които ще бъдат обсъждани от европейските министри в понеделник, пише The Telegraph.

В петък министър-председателят на Франция Манюел Валс предупреди, че кризата може да разруши целия Европейски съюз. По думите му „самата идея за Европа“ може да бъде унищожена, ако съюзът не намери начин да се справи с притока на мигранти, който през пролетта се очаква да се усили отново.

В понеделник вътрешните министри от ЕС ще се срещнат в Амстердам, за да обсъдят спешните мерки. Възможно е те да вземат решение да позволят на страните-членки да възстановят граничния контрол за две години.

Тези правомощия са разрешени от правилата на Шенгенското споразумение, но биха могли да доведат до безпрецедентно отхвърляне на 30-годишното споразумение, което позволява свободното пътуване между 26-те държави.

Мярката може да бъде въведена от месец май, когато приключва шестмесечният период на гранични паспортни проверки, започнати от Германия. Европейската комисия ще трябва да се съгласи, че има „постоянни сериозни недостатъци“ в контрола по външните граници на Шенгенската зона, за да активира специалната мярка.

„Тази възможност съществува, тя е там и Комисията е готова да я използва, ако е необходимо“, заяви Наташа Берто, говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.