Европейската комисия остави България без средства

България не е получила нищо в разпределението на средствата за инвестиционни проекти от специалния фонд на Европейския съюз в размер на 350 милиарда евро. Основно са получили одобрения предприемачи от Франция, Дания и Италия, съобщава „Российская газета“.
Българските наблюдатели отбелязват, че желанието да се помогне на най-нуждаещите се страни в ЕС е останало само на хартия. Основните бенефициенти на фонда, създадени по инициатива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са се превърнали в най-развитите икономики.
България е кандидатствала за 38 млн. евро за финансиране на изграждането на свързващия газопровод с Гърция. Все пак, това искане не е било дадено. Но българското правителство получи писмо от Юнкер, което гласи: „Благодаря България, благодаря ти, Бойко“.
Според експерти, от транзита на руски газ по газопровода „Южен поток“ България е могла да получава всяка година около 400 милиона евро. Въпреки това, проектът не е изпълнен под натиск от страна на Европейската комисия и на американското лоби в лицето на сенатор Джон Маккейн. Той, специално пристигна в София, за да се предотврати осъществяването на сделка за газ с руснаците.
Българските политици са изразили мнение, че за отказването на печелившия енергиен проект на правителството ще получи допълнително финансиране от Брюксел. Все пак, реалността показа, че тези надежди са били напразни. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.