Европа е под климатична заплаха

Проливни дъждове, големи наводнения, бури и други климатични катаклизми застрашават Европа. Това показва всеобхватно проучване за влиянието на глобалното затопляне на континента, съобщава „Гардиън“, цитирайки Европейската агенция за околната среда. Според прогнозите на учените температурите в планинските региони като Алпите и Пиринеите ще се покачат до нива, при които ледниците ще се разтопят, докато в района на Средиземно море се очакват „драстични“ суши, горски пожари и липса на реколти.

Европа и цялото Северно полукълбо се затоплят по-бързо, отколкото другите места на планетата, до нива, при които опасни тропически болести като западнонилската треска ще се разпространят дори в северната част на Франция до средата на века.

Един от водещите автори на доклада на Европейската агенция за околна среда Ханс-Мартин Фулър коментира така: „Тенденцията не е линейна, основно заради нарасналото топене на ледената покривка. Също така има нови доказателства, че силните валежи се увеличават в Европа. Това е причината за наводненията. Прогнозите се сбъдват“, допълни Фулър.

По-рано този месец, НАСА, Националната океанска и атмосферна администрация и Метеорологичната служба на САЩ потвърдиха, че 2016 г. е счупила рекорда за най-гореща година в историята – 2015 г., която пък би рекорда на 2014 г.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.