Европарламентът се усъмни в доклад на ОЛАФ, в който България е сред „отличниците”

Председателят на бюджетната комисия в Европейския парламент Ингеборг Гресле отхвърли данните, представени в годишния доклад за дейността на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, и заяви, че не може да им се има доверие. В доклада България е на трето място по брой приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове за миналата година.
През миналата година службата отчита рекорден брой на повдигнатите обвинения по нейни разследвания. Същевременно продължителността на разследванията бележи спад. Нямаме възможност да работим над достигнатата бройка проверки, нямаме повече капацитет, заяви на пресконференция във вторник генералният директор на службата Джовани Кеслер.
Според Гресле твърденията, че ОЛАФ приключва все по-бързо водените проверки и така бележи успехи, са подвеждащи и дори незаконни. По нейните думи подобни твърдения се дължат на статистически монтаж.
Гресле уточнява, че множество сигнали биват разделяни на по-малки самостоятелни проверки. Така нараства броят на съобщените проверки на службата и се стига до средна продължителност на водените следствия от около 17 месеца. Според Гресле, ако тези манипулации не бяха направени, продължителността на всяка проверка би била средно по близо 29 месеца.
Гресле пояснява, че е възможно да бъдат направени подобни изводи благодарение на работата на надзорния комитет в ОЛАФ. Тя заявява, че на представените днес на пресконференция от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер данни не може да се има доверие и призовава Европейската комисия да вземе отношение.
България е на трето място в ЕС по брой приключени разследвания за измами със средства на Общността, предизвикани от проверки на ОЛАФ. Това се посочва в годишния доклад на европейската служба за борба с измамите. На първо място е Румъния с 36 следствия, на второ е Унгария с 13.
За 2014 г. ОЛАФ е приключила 11 разследвания на сигнали у нас, но не при всички има препоръка за съдебен процес, уточни директорът на службата Джовани Кеслер.
Той определи като недостатъчна, реакцията на властите в страните от ЕС след препоръките на ОЛАФ. Малко над половината от препоръките за разследване в България са стигнали до съда за последните седем години, сочи още докладът.
Броят на прокурорските обвинения по препоръка на ОЛАФ в България не е задоволителен, заяви Кеслер пред БНР. От присъединяването ни към ЕС до миналия декември прокуратурата е разследвала 22 от общо 30 сигнала на ОЛАФ, за които службата смята, че има основания за измами с европари. Близо половината от тях са стигнали до повдигане на обвинения в съда, сочи докладът.
Шампион по изпълнение е Италия, която има много сигнали от ОЛАФ, но вкарва в съда 78% от тях. Макар и само с 11 разследвания, прокуратурата на Гърция е успяла да повдигне обвинения по всички, тоест 100 процента. Румъния е на първо място по брой на разследвани от ОЛАФ съмнения за измами с еврофондове както за миналата година, така и от началото на 2007 година.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.