Еврокомисията ще предложи да се отмени зимното часово време, обяви Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време, предаде „Ел паис“.
В обществена консултация на комисията 80% от гласувалите поискаха да се премахне дългогодишната практика. От хората, искащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.
„Направихме допитване до общественото мнение по въпроса. То протече от началото на юли до средата на август. Милиони хора отговориха на въпросите, те са на мнение, че в бъдеще трябва да остане за постоянно лятното часово време и ние ще направим това“, каза Юнкер. „Когато се допитваме до гражданите по даден въпрос, трябва после да направим онова, което те искат“, подчерта той.
Окончателното решение ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от държавите членки в Съвета.
Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната на зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.