Евгения АТАНАСОВА: Съвременните будители трябва да са хора с голямо сърце, широк светоглед и малко его

Познаваме я – едно от лицата на БНТ. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Постъпва на работа в новините на БНТ през 1990 г. Скоро след това печели специализация на Би Би Си, като обучението й включва посещение на различни тв канали в Канада и САЩ. Била е водеща на „Екип 4” в БНТ, репортер и втори водещ на обзорното политическо предаване „Панорама”. Автор и водещ е на седмичното ток шоу „Вижте кой…” от 2002 г. Автор на документалните филми „300 километра над Земята” и „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама”.

Интересът й към световноизвестния български художник Кристо Явашев датира отдавна. През 2005 г. Евгения заснема издигането на Портите в Сентрал Парк, Ню Йорк, през 2010 г. БНТ излъчва филма й за Кристо и Жан-Клод, а през март 2013 г. заснема инсталацията на „Големия въздушен пакет” в германския град Оберхаузен. Последното произведение всъщност е най-голямата скулптура без скеле в света.
От известно време Евгения работи по книга за Кристо Явашев. Така проучванията й я доведоха и в Разград, свързан с фамилията Явашеви. Известно е колко обичан и тачен е бил акад. Анание Явашов от своите съграждани и какво значение има тази личност в историята на града ни. Затова и Разград така ревниво пази паметта за него. Материали се съхраняват във фондовете на Регионалния исторически музей и Държавния архив. А къщата, в която е живяло семейството, днес е музеен обект. Двамата братя на Кристо – актьорът Анани Явашев и инженерът Стефан Явашев са посещавали града като гости по повод на научни форуми в памет на акад. Явашов, както и при откриването на къщата като музеен обект.
Впоследствие Евгения Атанасова отново дойде в Разград, във връзка с работата й по документалния филм „Кристо от България”, който ще бъде излъчен тази вечер от 22.00 часа по БНТ. Използвахме срещата си с нея и за кратък разговор за e-Razgrad.bg.

Какво събуди интереса Ви към темата за Кристо Явашев, г-жо Атанасова?

Следя работата на Кристо Явашев още преди да го познавам лично. Привлича ме мащабността на неговото мислене, оригиналните идеи и упоритостта, с която той и покойната му вече съпруга Жан-Клод работеха за реализирането на проектите си. Първата работа, която видях на снимка още преди 10 ноември 1989 г., беше „Обградените острови“. Намерих я за много красива. След това се запознах с „Райхстагът“, който вече заслужено е не само в арт учебниците, но и в новите учебници по история на обединена Германия. Когато се запознах и лично с твореца, останах още по-приятно изненадана от неговата непосредственост в общуването и широта на възгледите, интересите и познанията.kristo

Откривате ли у него нещо наследствено от дядо му акад. Анание Явашов?

От това, което научих в Разград за академик Анание Явяшов с любезното съдействие на ръководството и работещите в Регионалния исторически музей, както и от документи в Държавния архив, оставам с впечатление за една напредничава и космополитна личност, която оставя белег в историята. Мисля, че внукът притежава същите качества и също ще бъде помнен като създател на нови изразни средства в изкуството.

Акад. Анание Явашов е една много уважавана личност в Разград, един от будителите в града ни. Какъв мислите, че трябва да бъде съвременният будител?

Съвременните будители трябва да бъдат хора с голямо сърце, широк светоглед и малко его.

Като журналист Вие наблюдавате процесите в обществото. Усещате ли промени в обществото ни в настоящия исторически момент? Защото като че ли ние продължаваме да живеем с илюзията, че промяната трябва да дойде отвън. А истинските промени всъщност са във вътрешните пластове на човека.

Промяната е във всеки от нас, в мисленето на всеки от нас. Но най-вече в действията ни. Не можем да очакваме, че чудо ще се случи и държавата ще успява докато си хвърляме фасовете по земята, паркираме напряко на тротоара и не сме посадили едно цвете в градинката пред блока. Същото важи и когато правим политически избор. Не можем да се сърдим на политиците си, ако сме ги избрали ние.
Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.