Евакуират всички мигранти от Идомени

Зам.-министърът на националната отбрана на Гърция Димитрис Вицас коментира пред „Файненшъл таймс“, че гръцките власти ще евакуират мигрантите от лагера на границата с Македония, информира Нова телевизия.

„Те трябва да бъдат разместени на различни места в Гърция“, коментира Вицас. Според него евакуацията на 14 000 души от палатковия лагер е неотложна задача. Хиляди мигранти от Афганистан, Ирак и Сирия очакват решенията на Европейския съвет с надеждата да им бъде позволено да продължат към Европа.

Зам.-министърът съобщава, че са необходими най-малко две години, за да се решат проблемите на мигрантите, които вече са стигнали 47 000 души. Той изрази загриженост, че дори ако на срещата на върха в Брюксел бъде одобрен план за борба с миграционната криза, Анкара може да откаже да приеме икономическите мигранти, блокирани в Гърция.

Той определи като грешка, ако връщането и настаняването на мигрантите не се превърне в приоритет на срещата на Европейския съвет. Преди няколко дни т.нар. Балкански маршрут на бежанците беше затворен.

Cross.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.