Д. Митов: Когато престанеш да правиш история, някой друг започва да я прави вместо теб

Европа е в процес на еволюция, каза министърът на външните работи Даниел Митов по повод Деня на Европа, отбелязан в Представителството на ЕК в София.
„Процесът на европейската интеграция забуксува в последните десетилетия. Европа се разширява през ценности, през това всички държави да приемат едни и същи принципни постулати“, заяви Митов. Когато престанеш да правиш история, някой друг започва да я прави вместо теб, допълни той.
„Демокрацията започва да бъде предизвиквана. На тези предизвикателства трябва да се отговаря. Няма момент, в който Европа да е била по-единна по отношения на отправените предизвикателства. Затова трябва лидерство“, отбеляза Митов, цитиран от Агенция „Фокус“.
Един от приоритетите на външната ни политика е подкрепата за усилията на съседните държави, които кандидатстват за членство в ЕС, посочи той. „Умните хора се учат от грешките на другите. Затова ще дадем на съседите ни и добрите практики, на които сме се научили, и грешките ни, от които да се поучат“, каза още Даниел Митов. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.