Дюните на Аркутино вече са извън резервата „Ропотамо-Беглик таш”

Върховният административен съд извади територия от защитената местност на резерват „Ропотамо-Беглик таш“ и така дюните на Аркутино се оказват извън резервата.
Извън защита вече са стотици декари от дюните и гората, били част от буферната зона на резервата. Постановлението на върховните магистрати отменя заповедта на екоминистъра за защитен статут.
„Тези дюни бяха част от тази заповед и с настоящето решение границата се променя, така че те остават извън защитената местност“, обясни Детелина Иванова, експерт „Защитени територии“ РИОСВ – Бургас.
Делата срещу защитения статут се водят от фирма „Аркутино“. Справка в търговския регистър показва, че тя е офшорка, регистрирана на Кайманите.
„По времето на моя мандат няма заявени такива инвестиционни намерения. По спомен мога да цитирам, че в предходния мандат има заявени такива намерения, но от този момент нищо не е реализиран“, каза за bTV кметът на Приморско Димитър Германов.
Фирмата има два имота – единият попада в община Приморско, другият – в община Созопол. Според върховните магистрати наличието и в двата на строежи от времето на соца прави терените негодни за защитени територии.
Бетонното чудовище, предвидено за детски лагер „Знаме на мира“ е само на метри от плажа. Туристите оставали възмутени.
„Обясняваме, че това си е от времето от социалистическо време. Питат какво може да се направи“, казва Кристиян Хранов, работник на плажа.
От Министерство на околната среда и водите ще обжалват решението на тричленния състав на ВАС. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.