Държавите от ЕС отложиха с 6 месеца решението за изграждане на нова гранична агенция

/КРОСС/ Държавите от Евросъюза отложиха с 6 месеца решението си за изграждането на нова гранична агенция, а България и останалите страни скоро може да започнат да разпределят бежанци, регистрирани и в Швеция. Това са част от заключенията от първия ден на срещата на върха на европейските лидери. Снощи те обещаха на Великобритания, че до февруари ще работят за взаимноизгодно споразумение по исканите от Лондон промени, свързани с референдума за членството на страната в Евросъюза.

Държавните и правителствени ръководители си поставиха срок от 6 месеца да се разберат по условията за изграждането на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана. За същия период вътрешните министри от съюза трябва да гласуват промени в Шенгенските правила за задължителни паспортни проверки на европейските граждани на КПП-тата по външните граници и доброволна схема за прием на бежанци директно от лагерите в Турция.

Италия и Гърция се подписват под ангажимент бързо да работят за изграждането на още 8 „горещи точки“ за регистрация на пристигащите от морето мигранти.

Държавите спешно трябва да изпълнят обещанията си за разпределяне на 160-те хиляди бежанци по квоти, пише още в документа. България е заявила 1302 места свободни места за прием, но досега у нас не е дошъл нито един бежанец, регистриран в Гърция и Италия, по данни на ЕК.

Междувременно на Швеция може да бъде уважено искането също да започне да препраща хора към останалите страни – както това важи за италианците и гърците. Стокхолм се оплака от бедствена ситуация с драматично голям брой кандидати за убежище, а Еврокомисията вече предложи шведите временно да спрат да изпълняват бежанската си квота.

По британските искания за нов статут на членството преди референдума премиерът Дейвид Камерън обяви, че има политическа воля за споразумение:

Важното е промените да са юридически обвързващи и необратими. Според мен те изискват промяна на европейските договори. От Комисията казаха, че има възможни решения, без да използват думата компромиси. Предложенията ми остават на масата и съм уверен, че решения ще се намерят.

През днешния втори ден заседанието Европейския съвет ще разгледа реформирането на еврозоната и довършването на банковия съюз. Ще се приемат заключения относно вътрешния пазар, енергетиката и борбата с тероризма.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.