Държавата отпусна 5000 лева за ремонт на паметниците в Пороище и Каменар

Тази година Министерство на отбраната е отпуснало средства за ремонта на паметниците в селата Пороище и Каменар. Сумата е в размер на 5000 лева, а уверението, е че до месец той ще започне, стана ясно на днешното заседание на Областната комисия „Военни паметници“.
На заседанието присъстваха представители на общините Разград, Исперих, Кубрат и Завет. Общините, които нямаха присъствие на форума, също внасят докладни, които ще бъдат включени в плана за финансиране за 2016 г.
В Разградска област има регистрирани 100 военни паметници и паметни плочи. Проверка на състоянието им е правено през 2012, 2013 и 2014 г. от специално назначена за целта комисия от специалисти.
В община Разград регистрираните военни паметници са 25, като 4 от тях имат най-належаща нужда от реставрационна и ремонтно- възстановителна дейност. Това са паметникът на полковник Дяков в с. Топчии /17 000 лева/, с. Осенец /8 000 лева/, с. Пороище, скулптурно-архитектурният паметник на загиналите във войните в с. Дряновец /3 000 лева/. Общата сума за общината възлиза на 36 000 лева.
Във връзка с предстоящото честване на 100-годишнината от Първата световна война зам. областният управител Нурие Црънгалова призова и за инициативи, които да бъдат включени в Националната програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.