Държавата може да поеме цифровия ефир

Най-вероятно държавата ще отнеме лицензите за управление на мултиплексите за разпространение на цифрова телевизия и сама ще поеме тази дейност, показа допитване на „Труд“ до юристи в сферата на телекомуникациите по повод осъдителното решение на съда в Люксембург, че страната ни е нарушила три директиви в конкурсите за мултиплексите. Ако не отстрани нарушенията, България ще плаща глоби, които се определят отново от Съда на ЕС по искане на Брюксел.
Съдът задължава България да премахне последиците от ограничението върху конкуренцията, при което тези лицензи са раздадени преди пет години. Затова най-вероятно е 15-годишните разрешителни да бъдат отнети, въпреки че „НУРСТ диджитъл“ и „Фърст диджитъл“, които ги притежават, могат да осъдят държавата. В същото време Комисията за регулиране на съобщенията трябва да организира нови конкурси по нови правила.
Ситуацията на пазара в момента е такава, че кандидати да разпространяват цифров тв сигнал едва ли ще се намерят, смятат от бранша. Дори да се появят обаче, конкурсът ще отнеме поне половин година, а европейска директива задължава държавата да осигури безплатно цифров сигнал. У нас около 20% от населението, което е предимно социално слабо и живее в отдалечени райони, не плаща за кабелна или за сателитна телевизия, а разчита на ефирната. От септември 2013 г. обаче аналоговият ефирен сигнал бе спрян и ако мултиплексите спрат, тези хора ще останат без никаква телевизия. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.